Butelkowe i hydrauliczne dystrybutory wody

Barbara Wieczorek
Październik15/ 2017

Każdy lubi pić schłodzoną wodę, a profesjonalny dystrybutor jest najlepszym urządzeniem do jej dostarczania. Maszyny te nie są niczym nowym, jednak dopiero teraz stają się coraz popularniejsze w miejscach pracy i domach.

Dystrybutory wody butelkowanej

W przeszłości różnego rodzaju dystrybutory wody używane głównie przez duże firmy, przede wszystkim do dostarczania pracownikom zimnej wody na rozległych obszarach roboczych. Obecnie są bardzo popularnym urządzeniem w domowej kuchni, gdzie doceniana jest ich użyteczność.

Większość biur nie ma urządzeń chłodniczych, więc jedynym wyborem jest dozownik butelkowy. Maszyna ta jest dość lekka, więc można ją łatwo przenosić do różnych miejsc. Jest to korzystne dla stacji roboczych, które nieustannie poruszają się po podobnych miejscach budowy. Dozownik wody butelkowanej może mieć wiele różnych rozmiarów. Mniejsze wersje można łatwo dopasować do pożądanej wysokości.

Tego rodzaju dystrybutory wody są idealne do miejsc, w których woda do kanalizacji nie jest dostępna. Ich mobilność znacząco ułatwia przemieszczanie. Są one również doskonałym rozwiązaniem alternatywnym dla korzystania z wody wodociągowej, ponieważ wydawana w ten sposób woda schłodzona i świeża. Butelki do dystrybutora muszą być jednak zakupione i regularnie zmieniane. Pełne butelki są również ciężkie, co utrudnia ich umieszczenie na dystrybutorze.

Hydrauliczne dystrybutory wody

Hydrauliczny dystrybutor wody nie posiada żadnych butelek z wodą, co czyni go bardziej kompaktową maszyną. To urządzenie jest podłączone do przewodu wodnego, zapewniając w ten sposób praktycznie nieograniczoną ilość wody.

Woda jest najpierw filtrowana, a następnie chłodzona przed dozowaniem. Ta metoda pozwala na stosowanie wody z kranu, ponieważ w chłodnicy znajduje się dodatkowy system filtrujący.
Instalacja chłodnicy rurowej jest znacznie bardziej skomplikowana, ponieważ należy ustanowić połączenie z główną linią wodną.

Złożone są również prace związane z instalacją urządzenia do serwowania lodu. jednak po jego założeniu zwykle wymagana jest minimalna forma konserwacji. Filtr należy okresowo zmieniać, aby woda była czysta. Utrzymanie systemu filtracyjnego generalnie wymaga, aby co jakiś czas materiał filtrujący był czyszczony lub wymieniany całkowicie. Może to być wykonywane raz w miesiącu lub co kilka miesięcy, w zależności od specyfikacji producenta oraz indywidualnego zużycia wody.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Yazamco