Dobrej jakości wyroby ekologiczne

Barbara Wieczorek
Listopad06/ 2018

W obecnych czasach produkcja masowa żywności opłaca się wielokrotnie bardziej niż produkcja ekologiczna. Niestety, jej rezultatem jest rzucanie na rynek produktów o znikomej wartości, często znacząco przetworzonych, które nie służą naszemu zdrowiu. Jakie produkty lepiej wybierać?

Zdrowa, ekologiczna żywność

Rozejrzyjmy się po półkach sklepowych, gdzie często wydzielane są specjalne miejsca na żywność ekologiczną. Czym ona się różni od tej tradycyjnej? Przede wszystkim, pochodzi z rolnictwa ekologicznego. Oznacza to, że w procesie hodowania danej rośliny nie były wykorzystywane sztuczne nawozy przyspieszające wzrost. Uzyskane w ten sposób plony producent zdrowej żywności może certyfikować i sprzedawać jako żywność naturalną. W ten sposób uzyskuje się bio warzywa i owoce, czy naturalne kasze, płatki niepoddawane zbyt wielkiemu przetworzeniu. Taka żywność nie wprowadza dużego zamieszania do naszego organizmu – daje nam składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i nie wywołuje odczynów alergicznych.

Jak wybrać odpowiednią żywność

Nie wszystko to, co nazywa się „zdrowym” jest w rzeczywistości żywnością ekologiczną. Nie każdy producent zdrowej żywności jest nim w rzeczywistości. Sprawdźmy na opakowaniu, kto jest producentem danego wyrobu. Jeśli to wielki koncern żywnościowy, to nie liczmy na to, że jest to rzeczywiście produkt ekologiczny.

Dobry producent zdrowej żywności

Dobrze producenci zdrowej żywności to zwykle małe lokalne przedsiębiorstwa, która przynależą do rolnictwa ekologicznego. Zajmują się one wytwarzaniem i przetwarzaniem żywności certyfikowanej, i zwykle działają na mniejszą skalę. Ich produkty rzeczywiście są wysokiej jakości, poddane w minimalnym stopniu przetworzeniu i swobodnie można je nazwać produktami ekologicznymi.

Aby dokonać właściwego wyboru żywności ekologicznej, nie wystarczy tylko dokonywać zakupu z odpowiednio oznakowanych półek w sklepach. Trzeba też czytać etykiety – skąd produkt pochodzi, czy posiada odpowiednie symbole oznaczające żywność ekologiczną, oraz jaki jest skład produktu. Pamiętajmy, że im krótszy skład na etykiecie, tym wyższej jakości, mniej przetworzony jest produkt. W dzisiejszych czasach jest bardzo istotne, aby zwracać uwagę na takie detale.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol