Kuchnia meksykańska – zalety kuchni meksykańskiej

Barbara Wieczorek
Sierpień21/ 2018

Wyraziste potrawy, często mocno przyprawione i aromatyczne, duża ilość fasoli i kukurydzy oraz obowiązkowe tortille wypełnione mięsnym nadzieniem – to zazwyczaj pierwsze skojarzenia, jakie mieszkańcy Europy mają z kuchnią meksykańską. Jednak oprócz popularnych na całym świecie potraw, kuchnia ta oferuje znacznie więcej i warto przyjrzeć się jej bliżej.

Popularne dania w Meksyku

Burrito, tacos, quesadilla – takie dania można zamówić w większości „meksykańskich” restauracji w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że w swojej ojczyźnie wyglądają one zwykle nieco inaczej.

-Burrito

Popularne u nas burrito, w oryginalnej wersji wygląda nieco skromniej, jest mniejsze i zawiera mniejszą ilość składników. Jest to pszenna tortilla, w którą zawinięte są przeróżne dodatki. Podstawą jest mięso i fasola, natomiast pozostałe składniki zależą od inwencji twórczej kucharza.

-Tacos

Do najpopularniejszych dań meksykańskich należy również tacos. Są to małe tortille kukurydziane, wypełnione mnóstwem dodatków, na przykład kurczakiem i warzywami, a także polane jednym z chętnie używanych dipów, np. salsą pomidorową. Tacos można przyrządzić na wiele sposobów, a dzięki szybkości i prostocie wykonania, cieszą się ogromną popularnością.

-Quesadilla

Kolejnym daniem, z którego słynie Meksyk, jest quesadilla- zapiekana tortilla kukurydziana wypełniona dużą ilością sera, podawana z takimi dodatkami jak papryka, fasola, kiełbaski czy ziemniaki. Zazwyczaj quesadilla podawana jest w formie niewielkich trójkątów wypełnionych nadzieniem.

-Fajita

Danie to podawane jest – a jakżeby inaczej- w towarzystwie tortilli, a jego podstawą jest cebula, papryka i mięso, na przykład wołowina lub kurczak. Warzywa są smażone, a mięso może być podsmażone lub grillowane.

Składniki stosowane w kuchni meksykańskiej

Dania meksykańskie nie istnieją bez charakterystycznych składników, takich jak limonka, która jest chętnie dodawana do większości potraw, kolendra albo awokado, które występuje np. w postaci popularnego dipu- guacamole. Meksykanie są też miłośnikami niezbyt zdrowych i lekkich dodatków, takich jak majonez czy ketchup. Na szczęście, dużą ilość tłustych produktów rekompensują stosowaniem wielu warzyw, takich jak uwielbiana przez nich kukurydza, papryka, fasola i cebula.

Nietrudno zauważyć, że kuchnia meksykańska jest w zasadzie bardzo prosta i do większości potraw używa się podobnych składników, podanych na dziesiątki różnych sposobów. Na tym polega cały urok tych dań – są proste i szybkie, a jednocześnie niezwykle smaczne i sycące! Gotowe dania kuchni meksykańskiej zamówisz tutaj.