Urządzenia elektryczne do przygotowywania kebabu

Barbara Wieczorek
Sierpień15/ 2019

Pieczenie na rożnie to styl pieczenia, w którym mięso jest wypiekane na rożnie – długi solidny pręt służący do przechowywania żywności podczas gotowania na ogniu w kominku lub nad ogniskiem. Ta metoda jest ogólnie stosowana do gotowania dużych stawów mięsnych lub całych zwierząt, takich jak świnie lub indyki. Obrót gotuje mięso równomiernie we własnych sokach.

Gyrosy elektryczne

Gyrosy elektryczne to urządzenia, które cieszą się ogromną popularnością. Często stosuje się je do gotowania całych kurczaków lub pieczeni różnych mięs, w tym wołowiny i wieprzowiny. Konstrukcja może obejmować pojedynczy rożen zamontowany na otwartym brojleru lub grillu.

W tym stylu rożna ważna jest równowaga. Jeśli obiekt, który ma być ugotowany, jest bardzo niezrównoważony, spowoduje duże obciążenie mechanizmu napędowego lub spowoduje, że mechanizm się nie obróci. Luźne udka lub skrzydełka kurczaka mogą również powodować zablokowanie mechanizmu. Z tych dwóch powodów wymagana jest pewna umiejętność. Wysokiej klasy piekarniki konsumenckie zwykle są dostarczane z rożnem.

Pyszne danie

Prędkość obrotowa może się różnić w zależności od rodzaju gotowanego jedzenia i odległości od źródła ciepła. Bardzo często w takim gyrosie przygotowuje się kebab, który w dzisiejszych czasach jest uwielbiany przez wiele osób.

Mówiąc ogólnie, gdy całe zwierzę pieczone jest na rożnie, najlepiej jest je szybciej obracać we wczesnej fazie pieczenia, aby pomóc we wzroście temperatury we wnętrzu bez spalania zewnętrznej powierzchni. Gdy zewnętrzna część zacznie się przypalać, wówczas prędkość obrotowa jest zmniejszana, aby zminimalizować kapanie.

Kebab – danie, które zachwyca

W przypadku rożna poziomego lepiej jest również trzymać pieczeń dalej od źródła ciepła na początku, co minimalizuje nagrzewanie w podczerwieni przy jednoczesnym zachowaniu ogrzewania konwekcyjnego. Później pieczeń jest przybliżana, łącząc w ten sposób intensywną konwekcję i ogrzewanie promieniowaniem.

Gyrosy elektryczne są łatwo dostępne. Można je znaleźć w różnego rodzaju barach, restauracjach, a nawet sklepach spożywczych, gdzie przyrządzane są smaczne kebaby. Danie to podawane jest z surówkami, sosami oraz frytkami. Oprócz tego można je podać w bułce.

Gyrosy elektryczne znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl