Jak zrobić podgrzybki marynowane w occie?

Barbara Wieczorek
sierpień04/ 2017

W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się podgrzybki. Są to jedne z najchętniej zbieranych grzybów przez osoby, które często udają się na grzybobrania. Zatem co możemy przyrządzić z tych smakowitych darów lasu?

Podgrzybki marynowane w occie doskonałym pomysłem

Grzyby bardzo często wykorzystywane są jako różnego rodzaju dodatki do zup oraz do innych potraw. Także wykonuje się z nich smakowite przystawki. Jednak w ostatnim czasie bardzo często także są marynowane.

Dlatego jeżeli udamy się na grzybobranie i zbierzemy duży kosz przykładowo pysznych podgrzybków, powinniśmy zdecydować się na przyrządzenie odpowiedniej marynaty, aby nasze zdobycze umieścić w słoikach. Jednak w jaki sposób powinniśmy to zrobić?

Odpowiednie przygotowanie słoików do podgrzybków marynowanych w occie

Przede wszystkim zanim ostatecznie zabierzemy się za przygotowanie marynaty do naszych grzybów, powinniśmy odpowiednio przygotować słoiki, w których chcemy umieścić zebrane przez nas grzyby.

Bardzo ważne jest aby dokładnie umyć słoiki, a przede wszystkim je wyparzyć. W takich naczyniach nie mogą pozostać żadne zabrudzenia. W przeciwnym razie nasze przetwory mogą bardzo szybko się zepsuć i tym samym będziemy musieli je wyrzucić. Aby trud zbierania podgrzybków nie poszedł na marne, warto przyłożyć się do tej czynności.

Marynata wcale nie jest trudna

Kolejny etap przygotowywania naszych podgrzybków marynowanych w occie to wykonanie specjalnej marynaty. W zależności od ilości posiadanych przez nas grzybów, powinniśmy dobrać odpowiednia ilość wody oraz octu 10%. W skład takiej marynaty wchodzi także cukier oraz sól, a także ziele angielskie oraz liść laurowy.

Całość powinniśmy zagotować i kolejno zalać tą marynatą nasze grzyby. Warto pamiętać, aby po zakręceniu wieczek odwrócić napełnione słoiki do góry dnem. Dzięki temu nasze grzyby zawekują się. Oznacza to, iż powietrze we wnętrzu słoika zostanie zassane i tak przygotowane podgrzybki marynowane w occie będą mogły stać w naszej spiżarni przez długie miesiące.

Popularność podgrzybków marynowanych w occie w ostatnim czasie stale wzrasta. Coraz więcej osób decyduje się na ich przyrządzenie, ponieważ jest to bardzo smakowita przystawka, która idealnie komponuje się z wieloma daniami. Także takie grzyby mogą stanowić doskonałe przetwory na zimę, ponieważ zamarynowane podgrzybki są przydatne do spożycia nawet kilka miesięcy po ich przygotowaniu.

Podgrzybki marynowane w occie kupisz na https://sklep.vitapol.net/marynaty.html