Smażenie i gotowanie na zdecydowanie wyższym poziomie!

Barbara Wieczorek
luty21/ 2020

Codzienne przygotowywanie potraw może stać się rutyną, szczególnie, kiedy gotowanie przypada na czas powrotu z pracy. Konieczność zakupienia odpowiednich artykułów spożywczych, jak również przygotowanie ich sprawia, że często tracimy serce do gotowania. Tak nie musi być – jak gotować smacznie, zdrowo i szybko?

Znajdź odpowiednie produkty w sklepach

Kluczem do dobrej kuchni jest wybór odpowiednich produktów. Dzisiaj w sklepach znajdziemy produkty zarówno z lokalnych rynków, jak i zza granicy – tak szeroki wybór sprawia, że ilość możliwości dań jest praktycznie nieograniczona. Oczywiście warto gotować w sposób ekonomiczny, tak, aby nie marnować żywności.

Jakie produkty spożywcze powinny królować w naszych kuchniach? Z pewnością jak najczęściej powinniśmy sięgać po produkty zbożowe, owoce, warzywa, produkty zawierające wiele błonnika naturalnego. Nie zapominajmy o przetworach mlecznych, jajach, kefirach i maślankach. Wpłyną one pozytywnie na stan naszych kości i przyczynią się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Raz w tygodniu warto sięgnąć po ryby i czerwone mięso.

Postaw na odpowiednie wyposażenie kuchni

Aby móc gotować wygodnie koniecznie jest odpowiednie wyposażenie naszych kuchni. Podstawą są komplety garnków, najlepiej wykonane ze stali nierdzewnej. Dużo mówi się dzisiaj także o zdrowszym smażeniu – patelnia z powłoką ceramiczną okaże się strzałem w dziesiątkę, szczególnie dla osób ceniących smak smażonych potraw. Dzięki powłokom ceramicznym możliwe jest smażenie na minimalnej ilości tłuszczu, co przekłada się na zmniejszenie kaloryczności samej potrawy. Druga istotna kwestią jest to, że powłoki tego typu zmniejszają ryzyko przypalania potraw. Każda z patelni wyposażona jest w wygodną rączkę, często wyściełana materiałem antypoślizgowym.